„Nu renunța niciodată la visele tale!” Adrian Dacica


Încă de la începutul activităţii ca antrenor, reşiţeanul şi-a legat numele de performanţă şi a reuşit ca timp de şapte ani consecutiv să fie declarat „antrenorul anului”.

Profil
Născut – 3 iunie 1963, la Reşiţa
Educaţie – Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, masterat, antrenor emerit
Experienţă – Antrenor, coordonatorul Lotului Olimpic de Juniori al României
Familie – Căsătorit, două fete

Adrian Dacica a reuşit performanţa de a aduce anual Reşiţei diverse medalii la competiţiile de lupte. Este singurul membru într-un birou federal din judeţ şi a coordonat diverse loturi olimpice de lupte libere sau lupte feminine. Luptele i-au plăcut din copilărie, fiind un mare iubitor al sporturilor de contact, ceea ce l-a determinat să practice mai întâi judo, apoi luptele. „Sporturile de contact îţi dau multă încredere în tine. Am practicat şi judo-ul în tinereţe, dar nu mi-a plăcut, nu m-a caracterizat. Chimonoul şi toate celelalte am considerat că nu mă reprezintă”, a povestit el.

La celălalt capăt al oraşului

Luptele le practică din anul 1976, nu fără sacrificii, fiind nevoit să străbată tot oraşul, dintr-un capăt în celălalt, pentru a putea merge la antrenamente. „Am văzut câteva gale de lupte la Sala „30 Decembrie” din Reşiţa şi atunci m-a cucerit acest sport. Am văzut turnee de seniori aici şi am fost încântat de puterea, de vigoarea celor care practicau acest sport”, a mai spus Adrian. Timp de opt ani de zile, Adrian Dacica a reprezentat România în competiţiile internaţionale, făcând parte din Lotul Naţional al României de lupte libere, atât la juniori, cât şi la seniori.

Primul său titlu cucerit la lupte libere a fost în anul 1978, când a ieşit campion naţional de juniori. Au urmat mai multe titluri de campion naţional, iar din anul 1994 a decis să continue activitatea sportivă ca antrenor. „Decizia am luat-o pentru că am considerat că este mult mai uşor să lucrez cu un sportiv decât să predai nişte ore, iar roadele muncii tale se văd mult mai uşor”, a spus antrenorul emerit.
Educaţie pentru viaţă
Cele mai mari satisfacţii le-a avut ca antrenor de fete. Cu Diana Mundrag a reuşit să câştige titlul european şi un bronz la Campionatele Mondiale. Cu toate acestea, se mândreşte şi cu performanţele băieţilor cu care a reuşit să adune medalii la europene, turnee internaţionale şi multe titluri de campioni. De asemenea, a reuşit să câştige titluri de campion şi vicecampion cu echipa de lupte libere de la Reşiţa. Pregătirea unor sportivi de performanţă cere şi mult sacrificiu, aşa că profesorul Adrian Dacica intră de două ori pe zi în sala de antrenament. „Copiii  trebuie pregătiţi pe grupe. Începători, avansaţi şi cei care fac deja performanţă. Apoi sunt fetele, care şi ele trebuie pregătite”, a povestit Dacica. Crede că luptele sunt un sport disciplinat, care te educă pentru viaţă.

Care sunt ingredientele reusitei tale in domeniul tau?

Adrian: Munca, ambiția, tenacitatea, dăruirea și implicarea totală.

Care a fost cel mai dificil moment al carierei tale? Cum l-ai depășit?

Adrian: Am avut mai multe moment dificile in carieră, unul dintre ele a fost la debutul în antrenorat, când după 3-4 ani de muncă nu am reușit să obțin nici un rezultat notabil , medalii cu sportivii mei. Un moment dificil de digerat ca și antrenor dar atunci am hotărât să stau de vorbă cu mine însumi și mi-am reconsiderat toate metodele și mijloacele de antrenament pe care le aplicasem, am vorbit cu sportivii încercând să identificăm toate cauzele nereușitei și să-i conștientizez asupra beneficilor sportului de performanță.

Ai avut un vis de mic? Care a fost acela?

Adrian: Am visat întotdeauna, mi-am stabilit obiective, unul dintre ele a fost acela ca să reușesc în sport.

Când ți-e greu, ce anume te inspiră să mergi mai departe?

Adrian: Întotdeauna îmi vin în minte țintele pe care mi le-am propus, eu așa incerc să mă mobilizez pentru a merge mai departe.

Ai făcut lucruri pentru dezvoltarea ta profesională care nu ți-au plăcut? Care au fost acelea?

Adrian: Nu am facut lucruri care nu mi-au plăcut, opțiunile pe care le-am ales nu le-am considerat dificile, am îmbinat utilul cu plăcutul.

Dacă ar trebui s-o iei de la început, ce nu ai mai face la fel?

Adrian: Poate nu aș mai fi atât de conciliant cu anumite persoane cu care m-am intersectat vremelnic în viața mea.

Povestește-ne cea mai traumatizantă experiență profesională pe care ai avut-o. Cum te-a influențat?

Adrian: Încă îmi este vie în minte participarea la Campionatul Mondial de lupte de la Budapesta unde România era reprezentată de sportivul meu, Andrei Franț care s-a calificat în finala mică pentru a cucerii medalie de bronz, însă a pierdut meciul fiind clar dezavantajat de arbitrii, obținând în final locul IV.

Care este motto-ul tău?

Adrian: Nu renunța niciodată la visele tale!

Ce te mobilizează cel mai mult în carieră? Care este motorul care te duce mai departe?

Adrian: Eu însumi.

Ce îți dorești din punct de vedere profesional pentru următorii 10 ani?

Adrian: Am o dublă activitate, fac parte de curând dintr-o echipă puternică în administrația municipală, echipă care încearcă prin proiecte să schimbe fața Reșiței și să lase ceva bun în urma ei, așa cum în sport rămân scrise rezultatele. În paralel am continuat activitatea care mi-a dat cele mai mari satisfacții în viață din punct de vedere professional, unde sper să continui seria bună a performanțelor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: